Kaarikäytävän häiriö

Tasapainoelin Sisäkorvan tasapainoelimen kaarikäytäviin voi jostain syystä päätyä ns. sakkaa, joka kaarikäytävässä vaeltaessaan ärsyttää kaarikäytävän värekarvoja. Lievimmillään vaiva voi tuntua epävakautena, kehon ja niskan jäykkyytenä ja jännitystiloina, vaikeimmillaan se voi johtaa Menieren taudin tyyppiseen akuuttiin huimauskohtaukseen rajuine pahoinvointeineen.

Lapsuuden ajoilta voi mieleen muistua polkupyörällä ajon hankaluus, hiihtämään, luistelemaan ja uimaan oppimisen hitaus, yleinen kömpelyys, kompastelu, koordinaatiovaikeudet ja esim. kuperkeikan teon vastenmielisyys. Myös matkapahoinvointia ja merisairautta voi usein esiintyä.

Kaarikäytävähäiriö ilmenee usein myös muistivaikeuksina, lukipulmina, lukemisen ja kirjoittamisen hitautena, oppimisvaikeuksina, matemaattisen ja avaruudellisen hahmotuksen ongelmina ja keskittymättömyytenä. Lapsena moni tästä vaivasta kärsivä voi olla kovin rauhaton ja motorisesti ylivilkas, jopa ADHD -tyyppisiin ongelmiin saakka. Silmä - käsi -yhteistyön vaikeudet; askartelu, piirtäminen, käsityöt, käsialakirjoitus ja vaikkapa taidemaalaus voivat samoin tuntua hankalilta. Ongelma ei suinkaan aina ilmene kaikilla samanlaisena, vaan vain osa merkeistä on havaittavissa.

Ulkokorva, välikorva ja sisäkorva

Tunnistaminen ja hoito

Kaarikäytävähäiriötä on tutkittu jonkin verran, sen tunnistaminen on melko helppoa, kun menetelmät on hallussa. Korvatautien erikoislääkäri, dosentti Tapani Rahko on pitkään tutkinut tätä vaivaa ja kehittänyt siihen oivallisen asentohoito-ohjelman.

Mikäli epäilet kärsiväsi tästä vaivasta, varaa aika meille! Teemme kartoituksen ja opetamme, kuinka asentohoito-ohjelmaa toteutetaan. Jatkossa voit hoitaa itseäsi omatoimisesti kotona seikkaperäisten ohjeiden avulla.

Jos haluat lukea aiheesta lisää, löytyy netin kautta tietoa.

Muokattu 07.06.2016 14:16
covid-19 covid corona korona testi testaus infektio vasta-ainetesti IgM IgG Suomen Terveysinstituutti Mikaela Niskanen Biomekaaninen Syväkäsittely® Jyväskylä allergia ajanvaraus BPPV homealtistus immunoglobuliini IgA IgD IgM IgE IgG kaarikäytävähäiriö kehon happamuus krooninen lihasjännitys lapsettomuus Life Detox -kuonanpoisto migreeni päänsärky ravintoaine ravintoainepuutos ravitsemusneuvonta Role™ -ravinto-ohjelma terveys terveysneuvonta välitön allergia viivästynyt allergia vasta-aine vasta-ainetaso yksityissairaanhoitaja vastaanotto